3 Onverwachte Tips Om Beter Goede Doelen Uit Te Kiezen

hoe je de beste goede doelen uitkiest

Aan goede doelen geef je met je hart, maar ook met je hoofd. Zeker in Nederland zijn mensen behoorlijk kritisch bij het uitkiezen van nieuwe doelen.

Dat is een goede zaak, want op deze manier blijven goede doelen scherp. Om dit nóg beter te doen, vind je in dit artikel nog drie onverwachte tips om betere goede doelen uit te kiezen.

Laten we direct beginnen.

Tip #1: Kijk Hoe Groot Het Probleem Is (En Waarom Je Beter Aan Structurele Hulp Kunt Geven Dan Aan Noodhulp)

vogels

Wij mensen geven soms behoorlijk irrationeel.

Een verassend onderzoek wat dat aantoonde ging over vogels. Drie groepen mensen kregen namelijk de vraag een donatie te doen om een x aantal vogels te redden:

  • De eerste groep kreeg de optie voor het redden van 2.000 vogels.
  • De 2de groep voor het redden 20.000 vogels.
  • De laatste groep 200.000.

Je zou verwachten dat mensen meer geld willen geven naarmate het aantal te redden vogels hoger wordt. Dat is alleen niet wat in het onderzoek gebeurde.

Wat bleek wel te gebeuren uit de onderzoeksresultaten?

Nou, dat mensen voor elke optie ongeveer evenveel geld overhadden. De hulp die we geven is dus niet altijd evenredig met het aantal mensen of dieren wat we kunnen redden.

Ook In De Echte Wereld Is Dit Het Geval.

aardbeving

Neem bijvoorbeeld een van de bekendste noodhulp-projecten van afgelopen jaren: De aardbeving in Haïti op januari 2010.

Dit was zonder twijfel een verschrikkelijke ramp. Door de aardbeving zelf en een opvolgende cholera uitbraak stierven 150.000 mensen. Voor deze ramp werd zo’n 4 miljard euro opgehaald. Per overleden slachtoffer was dat zo’n 27.500 euro.

Wat we alleen vergeten, is dat er elke dag een vergelijkbare ramp plaatsvindt. Dagelijks sterven namelijk zo’n 18.000 kinderen aan simpel te voorkomen ziektes. Het totaalbedrag wat per stervende in deze situatie wordt gedoneerd? Ongeveer 12.000 euro.

Wat zijn nou precies de gevolgen van deze situatie? Om dat volledig te begrijpen, moet je jezelf ook een 2de belangrijke vraag stellen bij het uitkiezen van goede doelen. Namelijk:

Tip #2: Kijk Hoeveel Al Wordt Gedaan Aan Het Probleem

grafiek wet van afnemende waarde (effectief altruïsme)

Jouw bijdrage maakt meer impact bij problemen waar nog weinig geld heengaat. Dit komt door een economisch principe wat the law of diminishing returns wordt genoemd.

Wat houdt dat in?

Heel simpel, dat wanneer een goed doel (te) veel geld krijgt, ze het na een tijdje niet meer effectief kunnen besteden. Een voorbeeld daarvan was een aardbeving die je je waarschijnlijk ook nog wel herinnert: De aardbeving in Japan in maart 2011.

Kijk, Japan is het 4de rijkste land ter wereld. Het land had de capaciteit om de hulp te geven die gegeven kon worden. Daarom gaf het Japanse rode kruis ook vier dagen na de aardbeving het volgende aan; externe hulp was niet meer nodig.

Kortom:

Controleer bij goede doelen allereerst de volgende twee dingen:

  • De omvang van het probleem.
  • Hoeveel geld er al heen gaat.

Is het probleem groot, maar de donaties die tot nu toe worden gegeven klein? Dan is de kans het grootst dat jouw donatie het meeste impact maakt.

Nog een laatste tip om rekening mee te houden is het volgende:

Tip #3: Controleer Of De Oplossing Kosten-Efficiënt is

Wil je met jouw bijdrage echt maximaal impact maken?

Dan wil je ook letten op de kosten-efficiëntie van goede doelen. Laat me weer een voorbeeld geven, dit keer over honden en blindheid.

Een blindengeleidehond opvoeden kost zo’n 40.000 euro. Hiermee kan een blind persoon gemakkelijker door het leven. Het genezen van de ziekte trachoom, een veelvoorkomende ziekte in ontwikkelingslanden waar je blind van wordt, kost zo’n 20 tot 45 euro.

Oftewel, voor het geld voor een opleiding voor blindengeleidehond kan je ook voorkomen dat 1100 mensen blind worden.

voorbeeld effectief altruïsme

Vind je het leven van iemand in een ontwikkelingsland evenveel waard als het leven van iemand in een westers land? Dan is de rationele keuze het doneren aan een goed doel wat trachoom geneest.

Zo

uitkiezen beste goede doelen voor ontwikkelingssamenwerking

Dat waren de drie tips om beter goede doelen uit te kiezen. Geefwijs heeft zelf ook enkele favoriete doelen volgens de principes. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan dit artikel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *